Öppet brev till överläkare Johan Hansson på Karolinska.

“Semestern som dödar”, är rubriken i gårdagens Aftonbladet om charterresor och cancer. En av hundratals artiklar varje år som vållar oro och skadar mer än gör nytta. Vi är alltfler som är indignerade över den här typen av rubriker och efterföljande råd.

De 400 000 som är trötta på regn, stress vardagens vedermödor och sparat länge för att åka till Thailand, får där veta att UV-strålningen i paradiset är 100-gånger starkare än på Sveavägen i december.. Ökningen av malignt melanom är dramatisk, säger Johan Hansson och rabblar upp statistik. Han rekommenderar därför att de 400 000, när dom kommer fram till paradisstranden, inte skall upptäcka den – utan hålla sig inne mellan kl 10 – 14…

Bästa herr Hansson, med all respekt för din vetenskapliga kunskap och det faktum att cancer är en ohyggligt tragisk sjukdom; Vem förbereder sig, tar semester, betalar sparade pengar och flyger 800 mil, för att sätta sig inomhus, när ett av världen vackraste länder ligger utanför tröskeln!!?

Kom ut ur ditt vetenskapliga, solfattiga laboratorium och sluta upp med att skapa onödig oro hos människor som behöver sol, ljus och litet glädje! Din fantasilösa, konceptuella uppfattning av världen motverkar sitt i övrigt godhjärtade syfte. Ditt missriktade råd färgar över på det du har kunskap om, m a o folk tar ej er information på det allvar den sannolikt förtjänar.

Här är några råd som baseras på faktisk och mångårig erfarenhet från fantastiska stränder i Thailand: 1 Sitt inte inne utan gå ned på den mjuka inbjudande sanden direkt och skaffa dig en bra plats i skuggan under en palm eller parasoll. Var inte utomhus hela dagen i början av din väförtjänta semester, solen “tar” även i skuggan. Gå gärna på skuggsidan av gator eller platser – solen är jätte-stark! När du vistas i solen; använd kläder, keps och smörj in dig på bara kroppsdelar.
2 Efter några dagar har du fått en härlig ljus-brun grund och på det här sättet får du en fin solbränna på en vecka eller två. Att sola i direkt soljus är alltså inte nödvändigt. Eftersträvar du att bli riktigt pepparkaks-brun; börja då gradvis att efter att när en vecka närmar sig ( beroende på känslighet), sola insmord, undvik dock middags-solen.

Vi behöver sol och en av de absolut mest vederkvickande saker en grå, hålögd svensk, kan göra är att ta sig till en av ovan nämnda platser. Det starka tropiska ljuset som efter att ha svept över den smaragdgröna lagunen; den kritvita korall-stranden; lekt sig igenom de omfångsrika palmbladen; för att sedan hitta in genom vårt längtande öga – ger oss livsglädjen tillbaka!

Så minska av på trygghetsnarkosen och lycka till med erat viktiga arbete!