Just nu glider en saffransgul-klädd buddhistmunk runt bland världens mäktigaste män i Davos på the World Economic Forum. Ricard Matthieu är vetenskapsmannen som hoppade av sin forskarkarriär och som nu tillbringat 40 år i Nepal. Som doktor i fysik arbetade han på Pasteurinstitutet i Paris och umgicks med den tidens kulturella storheter, där ex Stravinskij ingick. Han tyckte dock att skillnaden mellan vad dessa genier kunde och vad deras personliga kvalitéer stod för – var stor.

På en resa till Nepal kom han i kontakt med visa män och kvinnor. Han såg att dessa levde som dom lärde, samt utstrålade något som var värt att själv sträva efter. De visade på ett sätt att vara vilket blev en katalysator för eget självföverkligande. Ricard arbetar numera med olika välgörenhetsprojekt i Himalaya, bl a sjukhus och skolor samt skriver böcker.

Han är inviterad till Davos för att tala om hur den pågående krisen kan lära oss något om behovet av mera altruism. Girighet som är dess motsats har tillåtits växa till en grad där hela världen drabbas. Allt hänger samman och Ricard menar att kultiverandet av altruism är ett medel att förändra människors attityder, samt att detta också har att göra med miljöförstöring.

Han har också ex besökt Googles högkvarter för att där föreläsa om buddhism och människans inre potential. Detta är underbara företelser och bekräftar dels att kris innebär möjlighet till förändring, samt att när en utveckling dragits till sin ytterlighet; kommer den mötas av en motsatt kraft som strävar mot harmoni!