Anders Borgs fördel är också hans svaghet. Saklig, akademisk och försiktig är finansministerns framtoning. Väljarna påverkas dock stort också av andra signaler. Häromkvällen i Aktuellt-debatten med Östros, angående pensionärernas högre beskattning, gjorde oppositionens talesman ämnet till en moralisk fråga, och visade upp ett känslomässigt engagemang. En äldre person som kämpar med sin ekonomi bryr sig föga om moderaternas “budget i balans samt jobb-linje”. För denne är det en djup orättvisa att betala betydligt mer varje månad än övriga. Därför berör Östros väljaren på ett helt annat och djupare sett än den logiskt rigide Borg.

Reinfeldts lika briljanta, intelligenta som fyrkantigt, känslolösa stelbenthet, får samma konsekvenser. Han är ensidig i sitt försvarande av jobb-linjen och missar att bättra på villkoren även för de arbetslösa, som får gå ifrån hus och hem vid arbetslöshet.

Vakna Moderater! Med enbart logik vinns inga val och väljare som inte blir berörda av budskapet vänder sig någon annanstans – t o m i Sverige…