Att leva i nuet – vad betyder det egentligen? Det är alltid nu; så varför är det så svårt?

Nutidsmänniskan, namnet till trots, är sällan där hon är och tänker tiotusentals tankar om dagen. Ett dysfunktionellt brus i form av förebråelser, ältande eller framtida värsta scenarier; tar henne från nuet.

Tankar har ofta känslomässig gravitation och kan vara ångestdrivande. Den inre väderlekens solsken eller orosmoln, reglerar också våra gener; på gott eller ont, ( s k epigenitik).

Hjärnan med sin gränslösa förmåga är också känslig för överstimulering, sömnbrist och stress. Men du är varken din hjärna eller tankarna – du är den som använder den.

Den insikten föds i meditationen, som tar oss ur den brusande, turbulenta älvfårans mitt; upp på strandkanten – varifrån vi kan bevittna tanke-
strömmen.

Att se tankar komma och gå, får oss att vara i tystnaden och stillheten bakom tankeflödet i ett tidlöst nu. Nuet är alltid här – nu – utanför den passerande tiden och därför också det enda momentet som aldrig slutar.
Lyckan är gift med nuet.

Återta nuet genom att tala om för din hjärna att:

> Den viktigaste tiden i ditt liv är alltid nu.
> Den viktigaste personen i ditt liv är alltid den du kommunicerar med nu.
> Den viktigaste aktiviteten är alltid den du är involverad i nu.

Dessa tre råd fick professorn Deepak Chopra efter en thailändsk mindfulness-retreat. Rudy Tanzi är Harvard-professor och hjärnexpert.
Dessa två har skrivit New York Times bästsäljaren “Super Brain”.
Här beskriver Deepak och Rudy hur vi kan få stopp på bruset genom meditation:
Meditation and the Brain Super Brain with Rudy Tanzi&Deepak Chopra