Regeringen Reinfeldt är i färd med att köra i diket. Bilindustrin och tusentals familjer har levt i ovisshet länge. Av det av regeringen utlovade tiotals miljarderna för att rädda en av Sveriges viktigaste näringar – verkar nu inget bli av.

SAAB har hittad en svensk efterträdare till amerikanarna; rekonstruktionen är klar; regeringen behöver skjuta till 1-2 miljarder samt vara lånegarant visavi EIB – fantastiskt!

Istället för att ta sitt moraliska ansvar, samt inse att insatsen i förhållande till förlusterna vid en eventuell konkurs för SAAB är liten – säger Reinfeldt att han inte vill skjuta till skattepengar åt “välbeställda” företagare och agera riskkapitalist..! Om det varit Lars Ohly hade vi förstått..

Naturligtvis vet ingen hur det kommer gå för Koenigsegg/SAAB. Dock; en nischad miljö-hybrid inom lyxbilssegmentet som marknadförs på ett optimalt sätt, kan återge SAAB den framtid som varumärket aldrig haft.

Att hålla hårt om statens finanser är utmärkt, men inget självändamål. Den här kostnaden måste tas. Om inte, rullar sannolikt både SAAB och regeringen hopplöst ner i diket.