Kylan som lamslagit Europa senaste tiden, har satt även solidariteten på prov. Bara i Frankrike har hundratals uteliggare dött. I Paris åker patruller runt och försöker hjälpa människor som bor på gatan. Man erbjuder natthärbärge och mat. Personalen är noga med att inte inkräkta på individernas frihet och tvång är förbjudet enligt lag. En del tackar nej till den utsträckta handen.

I Frankrike finns det många alternativ för samhällets mest utsatta. Ex erbjuder främlingslegionens militär-anläggning mat och tak över huvudet kring Jul; hjälporganisationen Emmaus har natt-härbergen och kyrkan likaså. Detta är starka tecken på ett civiliserat samhälle – leve solidariteten, leve Frankrike!

Själv befinner jag mig i Schweiz, och det är ett land som satte rekord i välvillighet efter Tsunamin. Så här fem år efteråt kan man t o m konstatera att vissa projekt varit för ambitiösa. Ex har skolor byggts på Phuket, dimensionerade för hundratals elever, i dag enbart en handfull thailändska barn. Nybyggda byar står halvtomma. Dock är nyinköpta fiskebåtar välanvända och ansvariga för projekten menar att man ska se investeringarna som långsiktiga – bra!

I dag firar vi Jul som den var tänkt; med omtanke och solidaritet gentemot dem som behöver det.